Top

Διατροφικά νέα

Παγίδες και οφέλη της νηστείας

Παγίδες και οφέλη της νηστείας

Αποφάσισες, λοιπόν, να νηστέψεις τη φετινή Σαρακοστή. Είτε το κάνεις για θρησκευτικούς λόγους είτε για λόγους υγείας, έχεις την αίσθηση ότι είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, καλύτερες διατροφικές συνήθειες αλλά και μια καλή αφορμή για να περιορίσεις τις επιβλαβείς και παχυντικές τροφές. Μάλιστα, φαντάζεσαι ότι μπορεί να χάσεις και μερικά κιλά με τον αυτοπεριορισμό που θα επιβάλλεις στον εαυτό σου. Άραγε θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες σου;

Ταΐστε σωστά τα γονίδια σας για να είστε υγιείς...

Ταΐστε σωστά τα γονίδια σας για να είστε υγιείς…

Είστε έτοιμοι για τη «στιγμή της αλήθειας» στη συνήθη δίαιτά σας; Θα θέλατε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας αποκλειστικά στα δικά σας γενετικά χαρακτηριστικά; Πώς σας φαίνεται η δυνατότητα να τρέφεστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε τα γονίδιά σας να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και εσείς την καλύτερη υγεία και θωράκιση απέναντι στις χρόνιες ασθένειες;

Αβγό, χοληστερόλη και καρδιαγγειακός κίνδυνος: τι ισχύει πραγματικά;

Αβγό, χοληστερόλη και καρδιαγγειακός κίνδυνος: τι ισχύει πραγματικά;

Ο περισσότερος κόσμος που ανησυχεί για τις καρδιοπάθειες παραδοσιακά «τρέμει» τα αβγά ως εχθρούς της υγείας της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η έρευνα έχει επιτρέψει στα αβγά να «κερδίσουν τις εντυπώσεις» και να αλλάξει το εναντίον τους κλίμα όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να αρθούν πλήρως οι επιφυλάξεις μας;

Τι να φάμε ή τι να μην φάμε; Ιδού η απορία

Τι να φάμε ή τι να μην φάμε; Ιδού η απορία

Αυτή είναι η ερώτηση η οποία βασανίζει καθημερινά πολλούς από εμάς. Για δεκαετίες οι διατροφικές συμβουλές προσπαθούσαν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα λέγοντάς μας ποια τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά να αποφύγουμε. Ως αποτέλεσμα, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, αλλά παράλληλα δε χαρακτηρίζεται από καλή θρέψη, δηλαδή επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει όμως και μια άλλη περισσότερο θετική προσέγγιση του ζητήματος: Για την βελτιστοποίηση της διατροφής το θέμα δεν είναι τι να αποφύγουμε αλλά να επιλέξουμε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας.

Μήπως… χάνετε τις βιταμίνες σας;

Μήπως… χάνετε τις βιταμίνες σας;

«Είμαστε ότι τρώμε», λέει η γνωστή ρήση. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ενώ εμείς τρώμε όλα όσα πρέπει, αυτά τελικά δεν φτάνουν στις «αποθήκες» του οργανισμού μας ή φτάνουν σε μικρότερη ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε; Εξακολουθούμε και σε αυτήν την περίπτωση να είμαστε ότι τρώμε; Οι διατροφικές μας συνήθειες, ο τρόπος που μαγειρεύουμε το φαγητό, καθώς και ορισμένα φάρμακα και παθήσεις επιδρούν στα θρεπτικά συστατικά των τροφών ή στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μην απορροφάμε στο μέγιστο βαθμό τα  θρεπτικά συστατικά.

Τρόφιμα - Ψημένα ή ωμά;

Τρόφιμα – Ψημένα ή ωμά;

Μπορεί ο τρόπος που καταναλώνετε τις τροφές, ωμές ή μαγειρεμένες, να επηρεάσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών  από τον οργανισμό σας; Κι όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το ελαφρύ μαγείρεμα μπορεί να σας στερήσει από πολύτιμες βιταμίνες, ενώ σε άλλες το μαγείρεμα θεωρείται απαραίτητο.

Διατροφή: το καλύτερο αντιηλιακό

Διατροφή: το καλύτερο αντιηλιακό

Η προστασία από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου είναι σίγουρα η πιο αποτελεσματική αντιγηραντική θεραπεία που υπάρχει. Όμως, η προστασία από τον ήλιο δεν περιλαμβάνει μόνο ό,τι βάζουμε στο δέρμα, π.χ. αντιηλιακές κρέμες. Η πιο αποτελεσματική αντιηλιακή προστασία μπορεί να προέλθει από τη διατροφή μας. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία μας από τον ήλιο.