Top

Άρθρα

Η κατανάλωση αυγών μαζί με ωμά λαχανικά αυξάνει τη θρεπτική τους αξία

Η κατανάλωση αυγών μαζί με ωμά λαχανικά αυξάνει τη θρεπτική τους αξία

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση ολόκληρων αυγών και λαχανικών μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, αυτό θα σήμαινε ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση λαχανικών-αυγών θα μπορούσε να αποτελεί έναν τρόπο να αυξηθεί η θρεπτική αξία των λαχανικών, λαμβάνοντας, παράλληλα, τα διατροφικά οφέλη των κρόκων των αυγών.

Ποια τρόφιμα είναι οι «πρωταγωνιστές» της νηστείας και ποια η διατροφική τους αξία

Ποια τρόφιμα είναι οι «πρωταγωνιστές» της νηστείας και ποια η διατροφική τους αξία

Πρόκειται για μια ομάδα τροφίμων που κατέχει σημαντική θέση στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Παράλληλα, αποτελούν βασικό συστατικό του εβδομαδιαίου μενού κατά τη διάρκεια της νηστείας, παρέχοντας στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που τον βοηθούν να καλύψει το «κενό» που δημιουργεί η αποχή από το κρέας και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Ποια είναι αυτά τα πολύτιμα φυτικά προϊόντα;

Τριχόπτωση και Διατροφή

Τριχόπτωση και Διατροφή

Η σχέση μεταξύ τριχόπτωσης και διατροφής απασχολεί πολύ κόσμο με πρόβλημα απώλειας μαλλιών. Ποια είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά των οποίων η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση και απώλεια της ακεραιότητας της τρίχας;

Εσείς «καθαρίζετε» το πιάτο σας;

Εσείς «καθαρίζετε» το πιάτο σας;

Πρόσφατη μελέτη από το εργαστήριο διατροφής του Πανεπιστημίου του Cornell των ΗΠΑ έδειξε ότι, όταν οι ενήλικες βάζουν οι ίδιοι το φαγητό στο πιάτο τους (π.χ. από έναν μπουφέ), τρώνε συνήθως όλο το περιεχόμενο σε ποσοστό 92%, ανεξάρτητα από το μέγεθος της μερίδας. Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο το 59% των παιδιών καθαρίζει το πιάτο τους όταν τα ίδια σερβίρουν το φαγητό τους. Τι μας λέει αυτό;

Τρώτε σωστά και σώστε τον πλανήτη

Τρώτε σωστά και σώστε τον πλανήτη

Νέα μελέτη δείχνει πως η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση πιο «υγιεινών» διατροφικών προτύπων, όπως αυτό της μεσογειακής διατροφής ή οι χορτοφαγικές δίαιτες που περιλαμβάνουν και κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, όχι μόνο θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, αλλά θα οδηγούσαν, επίσης, σε μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων και προστασία του οικοσυστήματος.

Δείτε τι κρέας πρέπει να επιλέγετε

Δείτε τι κρέας πρέπει να επιλέγετε

Τα διάφορα είδη κόκκινου κρέατος, καθώς και το κρέας από διαφορετικά μέρη του ζώου, διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη σύσταση σε ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά, που αποτελούν και τα «ένοχα» συστατικά του. Συνεπώς, το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να γίνεται «σωστή» επιλογή του είδους και της συχνότητας κατανάλωσης.

Ο ρόλος του ιδρώτα στην άσκηση και πώς σχετίζεται με το κάψιμο λίπους

Ο ρόλος του ιδρώτα στην άσκηση και πώς σχετίζεται με το κάψιμο λίπους

Ο ιδρώτας είναι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» του οργανισμού ενάντια στην υπερθέρμανση του σώματός μας. Παράλληλα, θεωρείται από πολλούς ότι όσο περισσότερο ιδρώσουμε τόσο περισσότερο λίπος αποβάλλεται από τον οργανισμό μας. Ποια είναι η σχέση αυτής της αντίληψης με την πραγματικότητα;

Διατροφικά «εμβόλια» κατά των ιώσεων και του κρυολογήματος

Διατροφικά «εμβόλια» κατά των ιώσεων και του κρυολογήματος

Δείτε ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέροντας προστασία από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα της χειμερινής περιόδου.

Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με την καλή υγεία του ήπατος

Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με την καλή υγεία του ήπατος

Η κατανάλωση καφέ, είτε αυτός είναι κανονικός είτε ντεκαφεϊνέ, όπως για παράδειγμα ελληνικός στιγμιαίος ή ντεκαφεϊνέ, πιθανόν να ασκεί ευεργετική δράση στην ηπατική λειτουργία. Τα αποτελέσματα μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Hepatology, δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραγμένων τιμών των ηπατικών ενζύμων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη.