Top

Φόρος ζάχαρης ή θερμίδων – νέο όπλο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Φόρος ζάχαρης ή θερμίδων – νέο όπλο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Φόρος ζάχαρης ή θερμίδων – νέο όπλο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό Social Science & Medicine υποδεικνύει ότι η φορολόγηση της ποσότητας θερμίδων ή ζάχαρης στα σακχαρούχα ποτά θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκίας.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της χαμηλής θρεπτικής τους αξίας, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα σακχαρούχα ποτά συμβάλλουν σημαντικά στην παχυσαρκία. Η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αναζητούν τρόπους για τη μείωση του ποσού των σακχαρούχων ποτών στη διατροφή μας. Ενώ μερικές χώρες ήδη δοκιμάζουν ένα φόρο στα σακχαρούχα ποτά, η φορολόγηση της περιεκτικότητας σε θερμίδες ή ζάχαρη μπορεί να ενθαρρύνει τις εταιρείες ποτών να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλών θερμίδων.

Το Μεξικό καταναλώνει πολύ περισσότερα σακχαρούχα αναψυκτικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τον Ιανουάριο του 2014 το Μεξικό έγινε η πρώτη χώρα που θέσπισε έναν πανεθνικό φόρο σακχαρούχων ποτών, όταν εισήγαγε φόρο ενός πέσο (περίπου 0,06 €) ανά λίτρο – περίπου το 10% της τιμής. Η φορολογία περιλαμβάνει όλα τα ποτά που χρησιμοποιούν ζάχαρη ως γλυκαντικό μέσο, όχι μόνο τα αεριούχα ποτά. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο φόρος έχει αντίκτυπο και οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης των σακχαρούχων ποτών. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι αν ο φόρος βασιστεί στη δόση των θερμίδων ή της ζάχαρης σε ένα προϊόν θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός από την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φορολογίας, όπως στην περίπτωση του Μεξικού.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Evan Blecher, Ανώτερος Οικονομολόγος στην Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία ανέφερε ότι «η φορολογία των σακχαρούχων ποτών δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά με δεδομένη την αμεσότητα του παγκόσμιου προβλήματος της παχυσαρκίας, ήρθε η ώρα να γίνουμε δημιουργικοί ως προς το πώς μπορούμε να την προσεγγίσουμε». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε ευρύτερα αποτελέσματα από τη φορολογία αν φορολογήσουμε τη δόση ενός συστατικού, όπως η ζάχαρη ή οι θερμίδες».

Στη νέα μελέτη, ο Δρ Blecher έκανε συγκρίσεις μεταξύ φορολόγησης του καπνού, του αλκοόλ και των σακχαρούχων ποτών, χρησιμοποιώντας τη Νότια Αφρική ως μελέτη περίπτωσης. Ενώ ένας ενιαίος φόρος είναι μια καλή προσέγγιση για τον καπνό, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρυνθούν διαφορετικές συνήθειες, όταν πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ ή σακχαρούχων ποτών.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα της φορολογίας του καπνού δείχνουν ότι η φορολόγηση βάσει του αριθμού των τσιγάρων είναι η καλύτερη προσέγγιση. Μια τέτοια λογική στο αλκοόλ και τα σακχαρούχα ποτά θα σήμαινε φορολόγηση κατ’ όγκο. Ωστόσο, η φορολόγηση της δόσης ενός συγκεκριμένου συστατικού (το οινόπνευμα στα αλκοολούχα ποτά ή η ζάχαρη – οι θερμίδες στα σακχαρούχα αναψυκτικά) θα μπορούσε να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση. Αυτή η φορολογική προσέγγιση υπήρξε αποτελεσματική στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στη Νότια Αφρική, μειώνοντας την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται στη μπύρα κατά 12% από το 1998. Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει  σημαντικά κίνητρα στις εταιρείες ποτών να προσφέρουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Μοιραστείτε