Top

Blog

  • All
  • Διατροφικά νέα
  • Η συμβουλή της εβδομάδας

Mindful eating – Η νέα παγκόσμια διατροφική τάση

Mindful eating σημαίνει το να τρώμε ενσυνείδητα/σκεπτόμενα δίνοντας την πλήρη προσοχή μας στο φαγητό μας λεπτό προς λεπτό. Αποτελεί μια σύγχρονη διατροφική τάση με πολύ περισσότερα υποσχόμενα ευεργετικά οφέλη από όσα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Δυσκοιλιότητα – Οι ενεργητικές λύσεις για το έντερο

Η δυσκοιλιότητα είναι μια συχνή διαταραχή που επηρεάζει όλες τις ηλικίες. Η σοβαρότητά της ποικίλει από άτομο σε άτομο, καθώς πολλοί τη βιώνουν για μκρή περίοδο ενώ για άλλους μπορεί να αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη διαταραχή που προκαλεί υψηλό πόνο,  δυσφορία και υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής.

Αλκοόλ & καλοκαίρι – Το όριο για να μένουμε ασφαλείς

Όσο οι μέρες γίνονται και πιο ζεστές, τόσο περισσότερο αυξάνεται η διάθεση για ένα κρύο ποτό, ενώ συχνά το αλκοόλ φτάνει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις καλοκαιρινές κοινωνικές εκδηλώσεις.  Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι καλό να γνωρίζει κανείς για την κατανάλωση αλκοόλ στις πολύ ζεστές μέρες, σε μεγάλες ποσότητες και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία, όταν δε γίνεται με προσοχή.

Υπάρχει σωστός τρόπος να χάσει κανείς βάρος;

Τις τελευταίες δεκαετίες, στον αναπτυγμένο κόσμο, υπάρχει διαρκής αναζήτηση των βέλτιστων τρόπων απώλειας βάρους. Είτε για λόγους πρωτίστως υγείας είτε αισθητικής εφαρμόζονται ποικίλα σχήματα, τεχνικές και θεωρίες. Πού βρισκόμαστε πλέον στην προσπάθεια εύρεσης της καλύτερης επιστημονικά αποδεδειγμένης μεθόδου απώλειας βάρους; Ποιος ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους και τι κίνδυνοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στις παρεμβάσεις μείωσης βάρους;

Διατροφή κορωνοϊός

Η σημασία της διατροφής για το ανοσοποιητικό σύστημα και η σχέση της με τον κορωνοϊό

Εν μέσω του καταιγισμού πληροφοριών και απόψεων που λαμβάνουμε αυτή την περίοδο για τον κορωνοϊό, πολύς λόγος γίνεται για τη δυνατότητα να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας μέσω κατάλληλων διατροφικών χειρισμών. Συχνά συστήνεται η λήψη μεγαδόσεων κάποιων βιταμινών με τη μορφή συμπληρωμάτων ή αποδίδεται ισχυρή αντιγριπική δράση σε ορισμένα τρόφιμα. Για ασφαλή συμπεράσματα θα παραθέσουμε τα επιστημονικά δεδομένα και τις αναφορές των αρμόδιων διεθνών φορέων.

Χρειάζεται το γάλα στους ενήλικες;

Τελικά χρειάζεται το γάλα στους ενήλικες;

Εδώ και κάποια χρόνια έχει αναδειχθεί πολύ έντονα η άποψη ότι η κατανάλωση γάλακτος μετά την παιδική ηλικία δεν έχει κάποια χρησιμότητα και μπορεί να είναι επιβαρυντική, άρα θα πρέπει να αποθαρρύνεται. Είναι βάσιμη όλη αυτή η «παραφιλολογία» σχετικά με το γάλα;

Αξίζει να δοκιμάσετε την κετογονική δίαιτα για να χάσετε βάρος;

Αξίζει να δοκιμάσετε την κετογονική δίαιτα για να χάσετε βάρος;

Η κετογονική δίαιτα είναι πολύ γνωστή ως αντιεπιληπτική θεραπεία από το 1920, πριν ακόμα αναπτυχθούν αντιεπιληπτικά φάρμακα. Πάνω από 200 μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της, ακόμα και σήμερα, στην αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων, ιδιαίτερα στα παιδιά. Από το 1960 έχει αναδειχθεί ως προτεινόμενο εργαλείο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία από τις πιο προβεβλημένες και μελετημένες στρατηγικές για την απώλεια βάρους.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει το βάρος μας;

Ζώντας συστηματικά κόντρα στους βιορυθμούς μας το σώμα μας εκδικείται. Ο ανεπαρκής ύπνος, πέρα από άλλα θέματα υγείας, δυσκολεύει πολύ τον έλεγχο του βάρους μας. Η εμπλοκή του περιορισμένου ύπνου στην παθογένεια της παχυσαρκίας υποστηρίζεται από σημαντικά επιστημονικά δεδομένα.

Αλάτι Ιμαλαΐων – Σε τι διαφέρει από το κοινό αλάτι

Είναι προτιμότερο το αλάτι Ιμαλαΐων από το θαλασσινό αλάτι; Σε τι διαφέρει; Ποιες είναι οι ιδιότητές του και πότε γίνεται επικίνδυνο; Αλήθειες και μύθοι για τη νέα «μόδα» στο αλάτι.