Top

Μην πετάτε τον κρόκο, το πιο θρεπτικό μέρος του αυγού!

Μην πετάτε τον κρόκο, το πιο θρεπτικό μέρος του αυγού!

Μην πετάτε τον κρόκο, το πιο θρεπτικό μέρος του αυγού!

Εδώ και πολλές δεκαετίες ο κρόκος του αυγού αποτελούσε «κόκκινο πανί» για άτομα με υψηλή χοληστερόλη και θεωρείτο τρόφιμο με αρνητικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία όταν υπερκαταναλώνεται. Ποια είναι, όμως, πλέον η θέση της ιατρικής επιστήμης για το κίτρινο τμήμα του αυγού;

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Απλά σκεφτείτε ότι τα θρεπτικά συστατικά σε ένα ολόκληρο αυγό περιέχουν όλα τα δομικά υλικά που απαιτούνται για να μετατραπεί ένα γονιμοποιημένο κύτταρο σε ένα ολόκληρο κοτόπουλο.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Ο κρόκος του αυγού τυχαίνει να είναι πλούσιος σε χοληστερόλη. Επειδή, λοιπόν, οι κρόκοι των αυγών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, υπήρχε ανέκαθεν η αντίληψη ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα. Για το λόγο αυτό οι επαγγελματίες υγείας (διαιτολόγοι, ιατροί) συνιστούσαν πάντα σε άτομα με υπερλιπιδαιμίες να αποφεύγουν την κατανάλωση αυγών ή να την περιορίσουν στα 2-3 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα.

Παράλληλα με την οδηγία για περιορισμό στην κατανάλωση αυγών, δινόταν το ελεύθερο στην κατανάλωση αυγών χωρίς τον κρόκο, δηλαδή ασπραδιών αυγού. Αυτό, όμως, είναι ουσιαστικά το ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει κανείς επειδή οι κρόκοι περιέχουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Τα ασπράδια περιέχουν ως επί το πλείστον μόνο πρωτεΐνη.

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της  χοληστερόλης στο αίμα. Στο 70% των ατόμων που μελετήθηκαν τα αυγά δεν είχαν έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης (Fernandez, Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2012). Στο υπόλοιπο 30% των ατόμων οι κρόκοι αυγών αύξησαν την καλή HDL χοληστερόλη και μετέτρεψαν την κακή LDL χοληστερόλη στην πιο αβλαβή της μορφή (Biesso et al, Metabolism, 2013).

Άλλωστε, πολλές μελέτες, κάποιες από τις οποίες με εκατοντάδες χιλιάδες άτομα δείγματος, έχουν εξετάσει τη σχέση της κατανάλωσης ολόκληρων αυγών με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε υγιείς ανθρώπους και δε βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ των δύο (Rong et al, BMJ, 2013).

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι τα αυγά έχουν πολλά καταπληκτικά οφέλη:

  • –    Είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, έχουν σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό για τις ανάγκες του σώματός μας.
  • –   Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, ένας θρεπτικό συστατικό σημαντικό για τον εγκέφαλο (το 90% των ανθρώπων δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης).
  • –  Περιέχουν λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι ιδιαίτερα προστατευτικά για τα μάτια, μειώνοντας τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών των ματιών.

Τα αυγά είναι, επίσης, μεταξύ των πιο κατάλληλων τροφίμων για την απώλεια βάρους. Η αντικατάσταση ενός πρωινού με δημητριακά με ένα άλλο που βασίζεται στα αυγά μπορεί να αυξήσει την πληρότητα και να περιορίσει τη θερμιδική πρόσληψη βοηθώντας στην απώλεια βάρους (Vander et al, Int J Ob, 2008).

Σε τελευταία ανάλυση, τα αυγά είναι φθηνά, ετοιμάζονται εύκολα και έχουν (για τους περισσότερους) εκπληκτική γεύση. Πραγματικά, τα ολόκληρα αυγά αποτελούν από τα τελειότερα τρόφιμα που έχει να μας προσφέρει η φύση. Το να πετάμε τον κρόκο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Εν κατακλείδι: Ο κρόκος του αυγού είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Η χοληστερόλη του κρόκου δεν αυξάνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα και δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Μοιραστείτε