Top

Blog

  • All
  • Άρθρα
  • Η συμβουλή της εβδομάδας
Διαλειμματική νηστεία: Αξίζει την πείνα;

Διαλειμματική νηστεία: Αξίζει την πείνα;

Η διαλειμματική νηστεία (Intermittent Fasting) είναι ένα διατροφικό μοντέλο που περιλαμβάνει κύκλους μεταξύ περιόδων νηστείας και κατανάλωσης τροφής. Δεν καθορίζει ποιες τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται, αλλά το πότε καταναλώνονται. Ο λόγος που έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια είναι ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών υποστηρίζει ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια λίπους και να βελτιώσει την υγεία. Τι ισχύει τελικά;

Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας το καλοκαίρι

Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο. Η αυξημένη εφίδρωση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια νερού, με ενδεχόμενη διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος και των κάτω από το δέρμα στοιβάδων. Αυτό προκαλεί αφυδάτωσή του, κακή όψη του και μεγαλύτερη ευαισθησία στον ήλιο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά. Και πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Το TOP 10 της καρδιάς

Το TOP 10 της καρδιάς

Ένας εκτεταμένος όγκος επιστημονικών δεδομένων έχει δείξει ότι έως και το 70% των περιπτώσεων καρδιακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν με τις σωστές επιλογές τροφίμων. Παραθέτουμε 10 τροφές για τις οποίες τα συστατικά και οι επιστημονικές μελέτες μαρτυρούν ότι η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

5 τροφές που προστατεύουν από τη βλαβερή επίδραση του ήλιου

5 τροφές που προστατεύουν από τη βλαβερή επίδραση του ήλιου

Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε και ο ήλιος καίει! Ακόμα και αν είμαστε προσεκτικοί, η έκθεσή μας στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αυξάνεται με την πάροδο των ετών και οδηγεί μέχρι και σε καρκίνο του δέρματος. Ποια είναι τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα μπορούν να μας θωρακίσουν απέναντι στην «επίθεση» που δεχόμαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία;

Σημαντική ανακάλυψη για τον «εγκεφαλικό» έλεγχο της όρεξης

Σημαντική ανακάλυψη για τον «εγκεφαλικό» έλεγχο της όρεξης

Ερευνητές του τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Warwick ανακάλυψαν μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων με ρόλο κλειδί στον έλεγχο της όρεξης. Η ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων φαίνεται ότι περιορίζει την αίσθηση της πείνας. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Ποιο σάκχαρο μας επιβαρύνει περισσότερο;

Ποιο σάκχαρο μας επιβαρύνει περισσότερο; Νέα δεδομένα

Ένας εκτεταμένος όγκος επιστημονικών δεδομένων δείχνει ότι τα απλά σάκχαρα στη διατροφή μας συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ωστόσο, μια νέα μελέτη – η πρώτη του είδους της – υποστηρίζει ότι ο τύπος του σακχάρου που τρώμε, και όχι μόνο οι θερμίδες που αποδίδει, μπορεί να καθορίσει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Γιατί τόσος θόρυβος για την Κινόα;

Γιατί τόσος θόρυβος για την Κινόα;

Μπορεί ακόμα να μη μας λέει πολλά, ωστόσο η αξία της θεωρείται πολύτιμη και αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Ο λόγος για την κινόα, που χάρη στο υψηλό επίπεδο θρέψης που παρέχει, έχει καταξιωθεί ως τρόφιμο με μεγάλο όφελος για την υγεία.

Ανακαλύφθηκε νέο μονοπάτι καύσης θερμίδων σε λιποκύτταρα.

Ανακαλύφθηκε νέο μονοπάτι καύσης θερμίδων σε λιποκύτταρα. Νέα εποχή για τη θεραπεία της παχυσαρκίας;

Ερευνητές στο Dana-Farber Cancer Institute της Βοστόνης, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Berkleyτης Καλιφόρνια, εντόπισαν ένα φυσικό μοριακό μονοπάτι που επιτρέπει στα κύτταρα να καίνε θερμίδες ως θερμότητα αντί να τις αποθηκεύουν ως λίπος. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μιας νέας προσέγγισης για τη θεραπεία και την πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Τι κοινό έχουν τα κουτάλια, τα μικρά τραπέζια και τα υγιεινά τρόφιμα;

Τι κοινό έχουν τα κουτάλια, τα μικρά τραπέζια και τα υγιεινά τρόφιμα;

Από ό,τι φαίνεται το φαγητό και η λογική είναι δύο έννοιες που πολύ συχνά δεν πάνε μαζί. Έχει αποδειχθεί, ξανά και ξανά, ότι τα εξωτερικά ερεθίσματα, η συνήθεια και οι παρορμήσεις μας επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές μας, την πείνα και την όρεξή μας, την αίσθηση της γεύσης ακόμη και την ευτυχία μας.