
Οι τροφές που είναι χαμηλές σε λιπαρά δεν είναι απαραίτητα υγιεινές
Συχνά κρίνουμε την αξία ενός τροφίμου από την περιεκτικότητά του σε λίπος. Μόνο και μόνο επειδή ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε λιπαρά ή δεν έχει καθόλου λίπος δε σημαίνει ότι αυτόματα αποκτά υψηλή θρεπτική αξία ή ότι προωθεί την υγεία.
Στην πραγματικότητα, πολλά τρόφιμα φτωχά σε λίπος αποτελούν μη υγιεινές επιλογές, όπως τα ζαχαρωτά, τα μπισκότα με χαμηλό λίπος ή τα παγωτά γρανίτα. Ενώ, λοιπόν, κάποια τρόφιμα έχουν ελάχιστο ή καθόλου λίπος, εντούτοις μπορεί να έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων και να παρέχουν ελάχιστα ή καθόλου θρεπτικά συστατικά.
Παράλληλα, υπάρχουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά που αποτελούν υγιεινές επιλογές, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το φυστικοβούτυρο. Γι΄αυτό πάντα να επιλέγετε τα τρόφιμα με σοφία: να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων δίνοντας έμφαση στη συνολική θρεπτική αξία και περιεχόμενο του τροφίμου. Μην κρίνετε ένα τρόφιμο μόνο από το λίπος του