Top

Blog

  • All
  • Διατροφικά νέα
  • Η συμβουλή της εβδομάδας
Η κατανάλωση αυγών μαζί με ωμά λαχανικά αυξάνει τη θρεπτική τους αξία

Η κατανάλωση αυγών μαζί με ωμά λαχανικά αυξάνει τη θρεπτική τους αξία

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση ολόκληρων αυγών και λαχανικών μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, αυτό θα σήμαινε ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση λαχανικών-αυγών θα μπορούσε να αποτελεί έναν τρόπο να αυξηθεί η θρεπτική αξία των λαχανικών, λαμβάνοντας, παράλληλα, τα διατροφικά οφέλη των κρόκων των αυγών.

Πώς θα γίνει ομαλή η μετάβαση από τη νηστεία στο αναστάσιμο τραπέζι

Πώς θα γίνει ομαλή η μετάβαση από τη νηστεία στο αναστάσιμο τραπέζι

Το Μ. Σάββατο, πέρα από την ιδιαιτερότητα και το νόημα ως ημέρα, χαρακτηρίζεται και από μία διατροφική ιδιαιτερότητα. Το αναστάσιμο τραπέζι του Μ. Σαββάτου είναι το πρώτο γεύμα μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας. Σε αντίθεση με τη νηστεία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, κυρίως από ζωικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό, η μετάβαση από το ένα στο άλλο θα πρέπει να μην είναι πολύ απότομη και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Ποια τρόφιμα είναι οι «πρωταγωνιστές» της νηστείας και ποια η διατροφική τους αξία

Ποια τρόφιμα είναι οι «πρωταγωνιστές» της νηστείας και ποια η διατροφική τους αξία

Πρόκειται για μια ομάδα τροφίμων που κατέχει σημαντική θέση στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Παράλληλα, αποτελούν βασικό συστατικό του εβδομαδιαίου μενού κατά τη διάρκεια της νηστείας, παρέχοντας στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που τον βοηθούν να καλύψει το «κενό» που δημιουργεί η αποχή από το κρέας και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Ποια είναι αυτά τα πολύτιμα φυτικά προϊόντα;

Τριχόπτωση και Διατροφή

Τριχόπτωση και Διατροφή

Η σχέση μεταξύ τριχόπτωσης και διατροφής απασχολεί πολύ κόσμο με πρόβλημα απώλειας μαλλιών. Ποια είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά των οποίων η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση και απώλεια της ακεραιότητας της τρίχας;

Εσείς «καθαρίζετε» το πιάτο σας;

Εσείς «καθαρίζετε» το πιάτο σας;

Πρόσφατη μελέτη από το εργαστήριο διατροφής του Πανεπιστημίου του Cornell των ΗΠΑ έδειξε ότι, όταν οι ενήλικες βάζουν οι ίδιοι το φαγητό στο πιάτο τους (π.χ. από έναν μπουφέ), τρώνε συνήθως όλο το περιεχόμενο σε ποσοστό 92%, ανεξάρτητα από το μέγεθος της μερίδας. Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο το 59% των παιδιών καθαρίζει το πιάτο τους όταν τα ίδια σερβίρουν το φαγητό τους. Τι μας λέει αυτό;

Τρώτε σωστά και σώστε τον πλανήτη

Τρώτε σωστά και σώστε τον πλανήτη

Νέα μελέτη δείχνει πως η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση πιο «υγιεινών» διατροφικών προτύπων, όπως αυτό της μεσογειακής διατροφής ή οι χορτοφαγικές δίαιτες που περιλαμβάνουν και κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, όχι μόνο θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, αλλά θα οδηγούσαν, επίσης, σε μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων και προστασία του οικοσυστήματος.

Δείτε τι κρέας πρέπει να επιλέγετε

Δείτε τι κρέας πρέπει να επιλέγετε

Τα διάφορα είδη κόκκινου κρέατος, καθώς και το κρέας από διαφορετικά μέρη του ζώου, διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη σύσταση σε ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά, που αποτελούν και τα «ένοχα» συστατικά του. Συνεπώς, το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να γίνεται «σωστή» επιλογή του είδους και της συχνότητας κατανάλωσης.

Ο ρόλος του ιδρώτα στην άσκηση και πώς σχετίζεται με το κάψιμο λίπους

Ο ρόλος του ιδρώτα στην άσκηση και πώς σχετίζεται με το κάψιμο λίπους

Ο ιδρώτας είναι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» του οργανισμού ενάντια στην υπερθέρμανση του σώματός μας. Παράλληλα, θεωρείται από πολλούς ότι όσο περισσότερο ιδρώσουμε τόσο περισσότερο λίπος αποβάλλεται από τον οργανισμό μας. Ποια είναι η σχέση αυτής της αντίληψης με την πραγματικότητα;

Διατροφικές πρώτες βοήθειες για να μη χαλάσουν οι διακοπές σας

Διατροφικές πρώτες βοήθειες για να μη χαλάσουν οι διακοπές σας

Πώς μπορούμε να χειριστούμε διατροφικά τις τροφικές δηλητηριάσεις που οφείλονται στην ευαισθησία των τροφών στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού; Οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος σε συνδυασμό πολλές φορές με την όχι σωστή συντήρηση των τροφίμων, έχουν ως αποτέλεσμα την εύκολη αλλοίωση πολλών από αυτά. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η κατανάλωση κάποιου αλλοιωμένου φαγητού ή τροφίμου ή ροφήματος, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό και να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.