
Φαγητό στο ψυγείο! Το γοργόν και χάριν έχει…
Για πόσο χρόνο μπορούν τα τρόφιμα να παραμένουν χωρίς ψύξη; Η ψύξη των τροφίμων τα κρατά έξω από τη «ζώνη κινδύνου» (μεταξύ 4 °C και 60 °C) και επιβραδύνει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηριδίων. Πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο έγκαιρα και σωστά για την ελάττωση του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης.
Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να ψύχονται σε θερμοκρασίες μικρότερες ή ίσες με 4 °C μέσα σε δύο ώρες (και σε μία μόνο ώρα, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από 32 °C).
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η απόψυξη επί του πάγκου της κουζίνας.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να απορρίπτονται ληγμένα τρόφιμα υπό ψύξη. Για παράδειγμα, η μπριζόλα στη συντήρηση θα πρέπει να αποθηκεύεται για 3-5 ημέρες και στην κατάψυξη για 6-12 μήνες. Για τη διάρκεια ζωής των κοινών τροφίμων μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω «Οδηγό αποθήκευσης τροφών» της σχετικής καμπάνιας του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαιτολόγων (Academy of Nutrition and Dietetics).
http://homefoodsafety.org/vault/2499/web/files/KeepItCool%20Refrigerator%20Storage%20Chart.pdf